Náš příspěvek k bezpečnosti potravin
Produkty detekovatelné na detektoru kovů a X-ray
Jedním z rizik bezpečnosti potravin identifikovaných systémem HACCP je riziko kontaminace cizími tělesy. Aby se toto riziko minimalizovalo, stále více společností investuje do zařízení pro detekci cizích těles, jako jsou detektory kovů nebo rentgenové detektory. Tato zařízení jsou dobrá při detekci kovů (detektory kovů) nebo znečišťujících látek o vysoké hustotě (rentgen). Ve výrobních prostorách se nacházejí i jiné předměty, které mohou být zdrojem kontaminace a jejich detekce není možná ani detektorem kovů, ani rentgenem. Proto byly vyvinuty detekovatelné verze těchto předmětyů, které jsou používáne v oblasti výroby potravin. V zájmu dosažení jejich detekovatelnosti použiva se speciální detekovatelné materiály nebo přidáva se kovové nebo hliníkové částí k předmětu.
Modrá barva
Dalším řešením pro detekci potenciální kontaminace je použití barvy, která kontrastuje s barvami potravin. Vzhledem k tomu, že modrá barva v potravinách se téměř nevyskytuje, jsou v této barvě nejčastěji vyráběny nástroje, obaly a další předměty používané v oblasti výroby potravin. Díky tomu je možná vizuální detekce v případě pádu celého předmětu nebo jeho části do potravin.
Barevné kódování
Kromě modré barvy pro bezpečnost potravin občas je nutné použít barevné kódování k rozlišení předmětu přiřazených k různým funkcím nebo oddělením.
Díky barevnému kódování je možné identifikovat, do kterého oddělení předmět patří (např. kontrola kvality používá červené propisky) rozdělit čistící nástroje na čištěné plochy (např. černé kartáče jsou používané na podlahu a modré na výrobní linku) nebo přiřadit barvy surovinám a přísadám, které nelze smíchat s jinými, aby se zabránilo křížové kontaminaci (např. speciální barva přiřazená zařízení, které je v kontaktu s alergeny).
Personalizace zařízení příslušenství
I když barevné kódování umožňuje určitý stupeň personalizace, je omezeno početem rozlišitelných barev. Často je pro zvýšení bezpečnosti potravin taky nutné přidělovat nástroje menším skupinám zaměstnanců nebo i jednotlivým zaměstnancům.
Zkušenosti ukazují, že je třeba stanovit dodatečná opatření nezbytná k zajištění bezpečnosti potravin a proto je zasadne přiřadit (personalizovat) nástroje menším skupinám zaměstnanců nebo i jednotlivým zaměstnancům.
Toto lze provést gravirovanim nebo tištěním jednotlivých čísel nebo jmen na nářadí a příslušenství. Kombinací takové personalizace s vedením rejstříku, ve kterém je evidováno, kdo používá konkrétní číslo nástroje, můžete dosáhnout efektu, kdy bude zaměstnanec obzvláště opatrný, aby nástroj neztratil. To vše minimalizuje riziko výskytu cizího tělesa ve vyráběné potravině.
Desky stínů
Dalším řešením, jak minimalizovat riziko cizího tělesa, je udržovat výrobní prostor dokonlé organizovaný, čistý a hygienický. Nástrojem pro takovou organizaci jsou deseky stínů používané jako součást systemu 5s.
Deseky stínů jednoznačně ukazují, kde každý nástroj ma byt uložen. Toto řešení umožňuje okamžitě zjistit, zda jsou všechny nástroje na svém místě, a pokud jsou na svém místě, můžeme si být jisti, že nejsou ve vyráběném jídle. Další výhodou desek stínů je navíc eliminace zbytečného času hledáním příslušenství, které potřebujete.
BRC a další systémy zajištění bezpečnosti potravin.
Protože BRC je jedním z nejpodrobnějších systémů bezpečnosti potravin (nepočítáme-li velmi podrobné postupy největších společností), rozhodli jsme se spojit naše produkty s požadavky BRC, na které se vztahují.